Wat zijn maskers & mechanismen?

« terug naar 'Over mij'
« terug naar 'Holistische communicatie'

Dit is de manier waarop ik tegen maskers en mechanismen aankijk:

Masker
Stel iemand zegt tegen je dat je dik bent. Je voelt pijn en afwijzing, maar je besluit deze gevoelens niet te uiten en/of te laten zien. Je zet dan een masker op om op deze manier jouw echte gevoelens te verbergen. Je lacht naar degene die deze opmerking maakte, terwijl je je eigenlijk verdrietig en gekwetst voelt. Jouw innerlijke gevoel komt dan niet meer overeen met wat jij uiterlijk laat zien. Het masker wordt (eenmalig) bij deze

2 maskers

situatie gebruikt of bij/ tegen een specifiek persoon. Dit is een cognitieve, bewuste handeling! De opmerking, de persoon of situatie waartegen je jezelf probeert te beschermen staat centraal. Het kan ook dat je het masker steeds inzet bij een bepaald persoon, omdat je haar of hem gewoon niet vertrouwd. Dit doe je bewust. 

Mechanisme
Er is meerdere keren gezegd dat je dik bent. Deze pijn probeer je vanaf nu te voorkomen. Omdat jouw herinnering aan de eerder opgelopen pijn niet verwerkt is, roep je (vaak onbewust) een mechanisme in het leven wat jou (onbewust) continue beschermt tegen soortgelijke pijn en afwijzing. Het beschermen tegen pijn en afwijzing staat nu centraal. Alles is er nu op gericht om de pijn niet meer binnen te laten komen, maar zogezegd te stoppen bij jouw beschermingsmuur.

Een mechanisme staat niet in verbinding met jouw fysieke lichaam. Het opereert geheel geautomatiseerd en in niet in staat om onderscheid te maken tussen wie of wat er voor haar of hem staat. Dit overlevingsmechanisme of verdedigingsmechanisme draait onbewust steeds hetzelfde patroon af, waardoor je vast komt te zitten.

Veel personen in jouw huidige leven hebben deze pijn vaak niet veroorzaakt, maar jouw mechanisme beschermt je wel tegen hen alsof zij daaraan schuldig zijn. Relaties op welk gebied dan ook lijden hieronder. Ook komt er geen oplossing om pijn op deze manier tussen mensen op te lossen.

Mechanismen moeten echt gebroken worden om het patroon los te kunnen laten waarvoor ze in het leven geroepen zijn. Het is de bedoeling dat iemand geen geautomatiseerd gedrag meer vertoont, maar dat de persoon in kwestie zelf bepaalt of zij of hij haar of zijn overlevings- en/of beschermingsmechanisme in wilt zetten. Pas dan is iemand vrij en kunnen oude patronen los gelaten worden.

Scroll naar boven